Recomandate

Relația în 2+1. Partea a IV-a

           Urme de ruj pe cămașa lui. Nuanța aia de roșu corai pe care tu o detești atât de tare! Toate orele suplimentare pe care le lucrează în ultima perioadă și salariul său din ce în ce mai mic. Fir-ar ele să fie de taxe și impozite! Abuz de parfum în fiecare dimineață și un interes subit pentru alimentație sănătoasă, sport și haine în trend. Apeluri în miez de noapte de la noul său amic Costel, cel cu voce feminină și urgențe de tot felul. Ei bine, draga mea, instinctul nu te dezamăgește nici de data asta: al tău partener te înșală cu nerușinare!

Relația în 2+1. Partea a III-a

            Dragostea este un joc în care întotdeauna unul dintre participanți înșală. (Honoré de Balzac)

            Am stabilit anterior că atât femeile, cât și bărbații înșală. Și că femeile sunt infidele doar din motive întemeiate și în circumstanțe atenuante. Cum rămâne însă cu bărbații?

            Ne place să credem că nu există bărbat care să nu fi înșelat vreodată. Sau care să nu o facă undeva în viitor. Și nici nu ar putea fi altfel, dacă am lua în considerare toate studiile, statisticile, sondajele de opinie care atestă acest lucru. Infidelitatea bărbaților a constituit dintotdeauna o temă predilectă în discuțiile cotidiene, opere literare, creații cinematografice ori muzicale. De ce? Pentru că aventurile sunt palpitante și dau o notă de mister realității. Și pentru că femeilor le este mai ușor să se victimizeze și să vadă în bărbați călăii infideli ai fericirii lor, decât să își asume propriile greșeli și să le îndrepte. Însă aici nu le căutăm scuze celor ce înșală, să ne înțelegem!

Relația în 2+1. Partea a II-a

          Te-a înșelat. Ea. Cea al cărei chip îl priveai cu drag în fiecare dimineață, cea căreia obișnuiai să-I cumperi flori și pe care ai prezentat-o cu mândrie părinților ca fiind perechea ta. Cea care știa că preferi cafeaua cu două lingurițe de zahăr, că doar cămășile immaculate și călcate impecabil te fac să ieși voios pe ușă în fiecare zi, cea care îți permitea să ieși cu băieții la o bere fără crize de gelozie și fără să îți amintească să mai duci și tu gunoiul câteodată. Ce vei face acum?

            Da, știm. Orgoliul tău de bărbat rănit iremediabil, o furie care naște în tine un urlet tăcut și care te face să vrei să arunci pe fereastră chiar și

Relația în 2+1. Partea I

          Bărbații înșală. Femeile înșală. O știm cu toții și fără argumente demonstrative ori iluzii de moraliști. Am putea spune chiar că înșelatul într-o relație a devenit o normalitate, un simplu motiv pentru care cuplurile încetează să mai existe, iar oamenii aleg să șteargă din memorie momente frumoase petrecute în doi, visuri și speranțe create tot pentru doi. Care să fie însă motivele pentru care înșelăm și ne înșelăm și cât de viabilă ar mai putea o fi o relație după ce unul dintre parteneri a călcat strâmb? Vom încerca să edificăm problema în cele ce urmează.

            Teoretic, se presupune că femeile înșală mai puțin decât bărbații. Ori, mai degrabă,  sunt ceva mai instruite în domeniul manipulării și al disimulării și

Serotonină versus dopamină

            Serotonină și dopamină. Fericire sau plăcere. Am auzit cu toții unele lucruri despre acești hormoni. Unii mai multe, alții mai puține. Ce reprezintă ele însă și ce anume le produce, vă vom dezvălui în cele ce urmează.

          Am stabilit deja că discutăm despre niște hormoni, niște substanțe chimice existente în creierul uman în proporții diferite. Ambele au un rol esențial în crearea unei stări de bine organismului și psihicului, stare care se poate întinde, însă, sub aspect temporal pe o durată mai mare sau mai redusă. Cam în asta constă principala distincție dintre cei doi hormoni puși în discuție: dacă serotonina contribuie la instalarea unui echilibru interior și (de ce nu?) a fericirii,

Îndemn la deșteptare

         

 

 

            Acest articol nu este un pamflet și nici un elogiu adus imnului național. În rândurile ce urmează vă vom prezenta succint câteva motive pentru care generația tânără ar trebui să își dezvolte și să își alimenteze inteligența nativă prin învățare, studiu și acordare unei mai mari atenții educației. Și să mai citească o carte.

          Făcând referire la o campanie desfășurată în urmă cu câțiva ani în România (campania „Citește o carte!‟), am putea afirma că s-a acordat o oarecare importanță  culturalizării tinerilor români ale căror hobby-uri și îndeletniciri se întindeau doar în sfera tehnologico-virtuală. Rezultatele au fost unele favorabile, dacă ar fi să analizăm

15 site-uri care ne fac mai inteligenți

          “Calculatoarele sunt incredibil de rapide, precise și proaste. Ființele umane sunt incredibil de lente, inexacte și geniale. Împreună, puterea lor depășește orice imaginabilă limită.” Cam asta spunea Albert Einstein cu ceva timp în urmă. Și iată că în zilele noastre afirmațiile sale au devenit o realitate de necontestat; căci ce nu poate face un om cu un calculator?

Despre femei și bani

          Se spune că un bărbat de succes trebuie să câștige mai mult decât poate cheltui soția lui. Și se cunoaște și faptul că shopping-ul este cea mai mare pasiune a femeilor. Când se transformă, însă, această pasiune în viciu și de ce reprezintă ea un pericol nu doar pentru bugetul personal, cât și pentru stabilitatea unei familii? Vom vedea în cele ce urmează.

          Este adevărat faptul că femeile investesc mai mult în imaginea lor. Și pe bună dreptate, având în vedere cât de mult se pune accentul pe aspectul fizic în societatea zilelor noastre. Sumele de bani investite în imagine se diferențiază în funcție de venitul fiecărei femei (ori al soțului ei!) și de preferințele și gusturile ei în materie de modă, produse cosmetice ori accesorii.

Alimentația sănătoasă, între necesitate și capriciu

         Mens sana in corpore sano. Sau o minte sănătoasă se alimentează cu un corp sănătos. Deși înconjurați de fast food și atacați necontenit de substanțe nocive, cotidianul ne arată că oamenii devin din ce în ce mai atrași de o viață sănătoasă și implicit de o alimentație mai sănătoasă. Fie doar pentru că este la modă, fie deoarece conștientizăm că vitalitatea, starea de bine se mențin printr-un stil de viață adecvat, am început să acordăm o mai mare atenție hranei pe care o consumăm, activităților noastre zilnice și sportului. Și totuși, de ce uneori dorința de a fi sănătoși ne îmbolnăvește?

          Noutăți, articole, știri, chiar și cărți având ca și tematică sănătatea și alimentația sănătoasă apar precum soarele: zi de zi. Cu atâta informație la dispoziție, s-ar presupune că nu ar trebui să ne afecteze câtuși de puțin obezitatea, bolile cardiovasculare ori diabetul; cu toate acestea, ele sunt afecțiuni ale secolului XXI prezente în mod constant în viețile noastre și trebuie tratate ca atare. Cunoaștem cu toții mesajele de interes public de genul „Consumul excesiv de zahăr, sare și grăsimi dăunează grav sănătății‟ sau „Consumați 2 litri de lichide pe zi‟.

Cum să crezi în mod intenționat în minciuni

            Nevoia omului de a cunoaște a reprezentat dintotdeauna o caracteristică inerentă lui. Aceasta l-a determinat să descopere și să creeze, să se dezvolte și să evolueze. Sursele sale de cunoaștere au evoluat și ele: de la propriile simțuri până la experimente, de la limbajul trupului până la cel scris, omul a îmbunătățit în mod constant metodele de informare, astfel că și-a creat și tehnologia menită să îi satisfacă toate nevoile (sau aproape toate).

          Internetul a apărut nu doar ca o complexă sursă de informații, ci și ca un mijloc de entertainment, destinat oricui și cu posibilitatea de a se modela în funcție de eventuale preferințe. Descoperim astfel că, în ultimul deceniu, rolul său, al internetului, a crescut exponențial și s-a proiectat într-o a doua existență a utilizatorilor săi, cea online. Online a devenit noul stil de viață preferat de oameni: ne facem cumpărăturile online, lucrăm online și câștigăm bani online, ne împrietenim online și ne îndrăgostim online, ca să ne putem despărți și în mod evident suferi tot online. Rețelele de socializare și-au schimbat destinația din căi de acces către persoane aflate în colțuri diametral opuse ale lumii în mijloace eficiente de spionaj și în ocupații cotidiene pentru cei ce aleg să existe doar din punct de vedere virtual. Să fie benefice însă, pe termen lung, acest progres și aceste modificări de esență ale mediului „internautic‟?

De ce se căsătoresc femeile?

       

 
 

 Dacă ar trebui să analizăm într-o manieră obiectivă și realistă evoluția în timp a poziției femeii în societate, istoria și religia ar reprezenta cele mai bogate surse de informație. Este mai mult decât cunoscut faptul că până la începutul secolului XX femeia avea un statut inferior celui al bărbatului: nu avea acces la anumite profesii ori meserii, dreptul său la studii și educație era unul extrem de limitat, nu putea dispune de bunuri proprietate personală, ca să nu mai vorbim despre  dreptul la vot care nu ii era recunoscut! Femeile erau crescute pentru a se căsători, pentru a deveni mame și soții. Unica lor alternativă era cea de a alege viața monahală. Căsătoria  debuta la vârste foarte fragede (13-14 ani) și era impusă de familie de cele mai multe ori, femeia neavând nici în această privință dreptul de a alege sau de a opina.

          Emanciparea femeii și mișcarea feministă au adus schimbări majore în privința  statutului acesteia în societate, impunându-se acum o egalitate între cele două sexe. Cu toate acestea, există încă societăți unde femeia continuă să se afle pe o poziție de subordonare față de bărbat, fără a i se recunoaște nici măcar drepturile inerente ei ca ființă umană. Cel mai elocvent exemplu în acest sens este cel al statelor arabe, unde religia musulmană și principiile acesteia au rolul de lege fundamentală, unde căsătoria continuă să fie o obligație, nu o alegere, iar femeia trebuie să se supună soțului fără drept de apel.

Cum să NU cucereşti o femeie

         Imi trece prin minte acum celebra scenă a tangoului din şi mai celebrul film „Scent of a woman”. Personajul lui Al Pacino, deşi orb şi chiar trecut de prima tinereţe (a doua, de fapt, dar e mult prea şarmant domnul!), cucereşte o femeie în cel mai simplu şi totodata senzual mod cu putinţă: invitând-o la dans. Desigur, veţi spune acum că vorbim despre un film, despre o situaţie fictivă şi că şi noi dansăm destul de frecvent (unii foarte bine, chiar!). Dar de ce oare femeile nu mai sunt cucerite ca „pe vremuri”? Să fie ele de vină sau să îşi fi pierdut bărbaţii instinctul de vânători şi îndemânarea?

Cruzimea fata de animale, primul pas al omului catre dezumanizare

 

         Mass-media ultimilor ani a expus şi a relatat un nesfârşit şir de incidente, unele de o violenţă extremă, având ca principali actori oameni în injusta lor luptă cu animalele. Cunoaştem cu toţii prea bine problematica intitulată generic „maidanezi” şi soluţiile ce se doreau a fi aduse acesteia; însă chiar să fie necesar să procedăm la o ucidere în masă a animalelor fără stăpân, noi, societate a secolului XXI, noi cei care ne considerăm şi ne autoproclamăm fiinţe superioare?

          Dar nu despre asta vom discuta în cadrul acestui articol. Desigur, sunt înspăimântătoare ştirile legate de oameni atacaţi de câini sau orice alt animal, însă lăsăm la latitudinea autorităţilor să soluţioneze astfel de cazuri; că doar trăim într-o ţară unde totul funcţionează într-un mod optim şi eficient, nu-i aşa?

        

 

         
mica