Hildegard Brandl trage un semnal de alarmă cu privire la situaţia economică a ţării

Helene Hildegard Brandl, membru PNL este preşedintele Organizaţiei Oamenilor de Afaceri din Bucureşti şi membru al Camerei de Comerţ şi Industrie Româno-Germane.


Cu origini atât române cât şi germane, are o poveste de viaţă impresionantă, fiind născută în România, în 1973 şi „evadată“ din lagărul ceauşist în preajma anilor '80, când părinţii ei au decis să se mute în Germania, la Dortmund, cu toate riscurile pe care le implica această acţiune. A făcut şcoala în Germania, iar după căderea comunismului părinţii au sfătuit-o să urmeze un an de facultate la Bucureşti pentru a învăţa limba română: „limba română face parte din moştenirea ta“, i-au spus ei. După ce a studiat un an arhitectura în Bucureşti, s-a reîntors la Dortmund pentru a-şi continua studiile în acest domeniu. A participat la concursuri internaţionale din acest domeniu şi a ajuns să lucreze nu doar în Germania ci şi în alte părţi ale lumii, iar cu toată această experienţă acumulată s-a reîntors în România. Iubind această ţară şi oamenii de aici, a decis să se implice nu doar în proiectele personale de afaceri din domeniul arhitecturii şi turismului ci şi în proiecte care contribuie la dezvoltarea României. Împreună cu alţi 20 de lideri ai antreprenoriatului românesc a demarat proiectul RePatriot - proiect ce are menirea de a readuce în ţară românii plecaţi peste granite. La acest grup au aderat rapid şi alţi oameni de afaceri şi, împreună, depun eforturi pentru reconectarea Diasporei la mediul de afaceri românesc, cu toţii încercând revigorarea lui. În acest sens, Organizaţia Oamenilor de Afaceri are întâlniri cu mediul de afaceri în toate judeţele ţării pentru a afla problemele cu care se confruntă dar şi ideile pentru rezolvarea lor.


O astfel de întâlnire a avut loc sâmbătă, la Piteşti, la Hotel Victoria, unde Hildegard Brandl a acordat un interviu pentru Ziarul Top şi Agenţia RomâniaPress.


Vedeţi o posibilă dezvoltare a mediului de afaceri în judeţul Argeş?

H B: “Este clar că există posibilitatea de dezvoltare atât a ţării cât şi a judeţului. Dar pentru asta avem nevoie de o strategie de dezvoltare şi asta trebuie să vină din partea guvernului. Întâlnirea de astăzi a fost pentru a asculta mediul de afaceri. Pentru că măsurile luate recent şi care vin la foc continuu prin programul de guvernare, fără predictibiliate, fără studii de impact, fără consultare cu mediul de afaceri, sunt o problemă pentru antreprenori. Şi până la urmă, motorul acestei ţări este antreprenoriatul. Dacă motorul merge, toată ţara merge! Mediul de afaceri nu gândeşte în termeni electorali, pentru 4 ani. Gândeşte pe perioade lungi, de 25 de ani, pentru că o firmă nu este construită astăzi şi să se închidă mâine.

 

Organizaţia Oamenilor de Afaceri şi întâlnirile precum cea de astăzi sunt doar pentru membrii  PNL?

H B :“ Sunt invitaţi toţi oamenii de afaceri, de exemplu, la întâlnirea de astăzi majoritatea invitaţilor nu sunt membri de partid. Vrem să avem acest parteneriat care este natural între PNL şi mediul de afaceri. Să avem un dialog continuu care să ducă la soluţii. Pentru că în ultimele 6 luni, mediul de afaceri a fost bulversat prin măsurile luate. Însă nu măsurile în sine sunt problema ci lansarea lor fără nici o predictibilitate şi transparenţă şi fără să fie analizate.

Parteneri importanţi precum Dacia îşi vor abandona planurile de dezvoltare şi vor căuta alte ţări în care investitorii au mai multă siguranţă investiţională şi mai multă siguranţă în ceea ce priveşte transparenţa măsurilor ce vor fi luate. Creşteri de salarii,impozitarea pe cifra de afaceri, taxa de solidaritate, toate aceste măsuri sunt luate de azi pe mâine iar România ca ţară de investiţii nu mai este sigură, este nepredictibilă.Cea mai gravă situație pentru un mediu de afaceri este lipsa de predictibilitate- pentru că atunci riscul devine mai mare. Nu este profitabilitatea pe primul loc ci predictibilitatea.”

 

Printr-o Lege a lobby-ului, mediul de afaceri ar avea o pârghie pentru a presa guvernanţii la predictibilitate în măsurile pe care le iau?

H B: “Cu siguranţă este necesară o lege a lobby-ului. Lobby-ul trebuie reglementat, să aibe o terminologie clară şi nişte norme clare de aplicare.Lobby înseamnă să expui nişte argumente pentru nişte beneficii care au un impact asupra unei economii. Fără o astfel de lege rămânem într-o zonă gri care duce spre zona de semilegalitate sau ilegalitate.Este necesar, într-o ţară dezvoltată, să poţi să faci lobby. Este necesar să avem o astfel de lege...dar asta trenează de mult şi nu se rezolvă.”

 

Credeţi că cei din PSD sunt interesaţi să adopte o Lega a lobby-ului?

H B : “Au şi ei interes în acest sens.”

 

Ce alte pârghii mai au antreprenorii pentru a presa guvernanţii la predictibilitate în măsurile pe care le iau?

H B : “O pârghie ar fi întâlnirile dintre mediul de afaceri şi parlamentarii pe care-i avem.”

 

Nu ar trebui să faceţi acest fel de întâlniri şi cu antreprenorii din PSD?

H B : “Aceștia au fost invitaţi la toate dezbaterile. Am avut dezbatere în Bucureşti şi în alte multe oraşe, în care au fost invitate toate partidele. Aici nu este vorba despre politică, aici este vorba despre o problemă pentru toţi.Dacă suferă economia noastră, suferă toţi. Dezbaterea şi dialogul sunt deschise către toate partidele.Inclusiv cei de la PSD ar trebui să fie interesaţi de efectele  reale ale măsurilor pe care ei le lansează la foc continuu şi care îi vor afecta, până la urmă, la încasarea taxelor. “

 

Ați fi de acord ca un antreprenor care contracteză la bancă un credit-punte pentru o afacere cu fonduri europene, să fie scutit de plata datoriei către bancă iar Fondul Suveran de Investiții (ce urmează a fi înființat) să preia această datorie, în cazul imposibilității achitării ei de către antreprenor? Domnul ministru al Mediului de Afaceri, Ilan Laufer, a declarat pe vremea când era doar secretar de stat în acest minister, în cadrul unui seminar de informare despre programul Start Up Nation, că se va face tot posibilul pentru adoptarea unei asemenea măsuri . Ce părere aveți despre o asemenea măsură?

H B : “Nu poți lansa niște pomeni din astea electorale sau postelectorale. E păcat, pentru că ar fi o înșelăciune față de acești tineri antreprenori. Aceștia trebuie ajutați cu un program de sprijin financiar dar trebuie ajutați să aibă și niște obiective- trebuie învățați să-și mențină afacerea în picioare și nu să ajungă să o închidă. Că tu nu vrei să-l faci antreprenor pentru 3 ani iar după aceea șomer. Până la urmă, faptul că ești obligat ca la un business să ai un plan coerent de afaceri  și să menții niște obiective, nu este o povară. Ci este șansa de a nu închide afacerea după 1 an, 2 sau 3; șansa de a o crește sănătos mai departe. Vorbesc din experiență pentru că sunt și într-o asociație profesională în care dăm mentorii pentru startup-uri; sau pentru firme care sunt în criză și le ajutăm astfel încât să-și redreseze companiile sau firmele, sau, când sunt la început, să înțeleagă cum trebuie să gândească astfel încât să evite erori pe care le-am făcut noi toți.”

 

 

 

  

Adaugă comentariu


        

 

         
mica